PROGRAMOK

 

2019-07-23 Tombol a nyár - programajánló

Nyugalom, nyugalom. Végre politikai uborkaszezon van. Lassan lenyeljük (vagyis dehogy nyeljük le!) a sóstói vízpromlémát, és elautózunk vagy ezredszer a nem oly távoli faluba nemzetközi porondon megnézni csapatunkat. Megbarátkozunk a város szélén terjengő kétes eredetű szaggal, nyugtázzuk, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy legalább a külföldi iszap ne hozzánk kössön ki. Mielőtt belefordulnánk a sokadik (és remélhetőleg egy ideig az utolsó) választási kampányba – végre a klasszikus nyári programok felé fordíthatjuk fejünket! Mindenki a nyári szabadság mámorában kezd élni. Van időnk a családdal tölteni teljes napokat, megszervezni a nyaralást, válogathatunk a gazdag programkínálatból.

Megkezdődik a nyár legnagyobb fehérvári, és országos mércével is jegyzett fesztiválja a Fezen, melyen a zenei élet olyan kiválóságai látogatnak el hozzánk, mint a Dream Theater, az Arch Enemy, az Airbourne, az Ignite, és a magyar zenei paletta legnépszerűbb előadói is jelen lesznek, úgymint a Wellhello, a Halott Pénz, a Quimby, Ákos, Majka és a Margaret Island.

A bulik előtt a Hübris sörfőzde július 25. és 27. között minden nap déltől este 9-ig szeretettel várja a fesztiválozókat egy kis fesztivál ráhangolódásra a székesfehérvári főzdében. (hübris // fesztivál warm up!)

Teljesen felpörög a buli Fehérvár természetes strandján, a Velencei-tónál, ahol a 42 éves Popstrand vendégei lesznek a hétvégén: az Irigy Hónaljmirigy, az Anilmal Cannibals, a Skorpió, László Attila és az R-Go.

Az Öreghegyi Közösségi Házban Nyáresti vigalom (július 24. 19:00) lesz Buch Tibor, Szabó Noémi és Kovács Szilárd közreműködésével. a főzdében.

Folytatódik a Harmonia Albensis - Laudate dominum – az Alba Regia Szimfonikus Zenekar templomi koncertsorozata, ezúttal a Szent Imre-templomban élvezhetjük a klasszikus muzsikát (július 25. 19:30).

A feketehegy-szárazréti „Közösségi Központban” Királyi Operett Napok, míg Sóstón stadion- és ökotúra is lesz. Üdítő színfoltként fesztelen köztéri partira várja vendégeit a Széna Téri Pokróc Piknik (július 27.15.00). Megszokott, hogy a júliusi hétvégék már a székesfehérvári Királyi Napokra hangolnak: augusztus 3-ig minden szombaton este hatkor megjelennek az óriásbábok a Fő utcán, hogy felhívják a figyelmet a Királyi Napok rendezvénysorozatra (Királyok a belvárosban – július 27. 18:00).

Szóval lazítsunk, élvezzük a nyári jó időt és nagyon becsüljük meg, hogy ilyen sokszínű, színvonalas program közül válogathatunk – régen álmodni sem mertünk arról, hogy így pezseg az élet a nyár közepén.

(Ez egy szubjektív válogatás, további programok a teleelettel.hu oldalon is megtalálhatók)


 

2019-07-18 Megemlékezés, koszorúzás és 100 perc díszőrség a Nemzeti Hadsereg tiszteletére

2019. július 20-án lesz 100 éve annak, hogy Szegeden, a Mars téri laktanyában megszentelték a Nemzeti Hadsereg zászlaját. A zászlóbontás eredményeképpen Magyarországnak újra lehetősége nyílt arra, hogy egy ütőképes hadsereggel megvédje magát és el kezdje helyreállítani a tanács kormány és a román megszállás pusztításait. A Tanácsköztársaság leverése után a Vörös Hadsereg felbomlásával a szegedi ellenforradalmi kormány 1919. június 6-i rendelete alapján a "vörösterror elleni küzdelemre és a rend helyreállítására" önként jelentkezőkből felállított Nemzeti Hadsereg maradt Magyarország egyetlen szervezett fegyveres ereje.

Augusztus 9-én a szegedi kormány addigi hadügyminisztere, Horthy Miklós altengernagy vezetésével, a Friedrich-kormány jóváhagyásával megalakult a Fővezérség, amely 2 gyenge zászlóaljból, 1 huszárszázadból, 1 tüzérosztályból, 1 utászzászlóaljból és kb. 1 000 főt kitevő tiszti századokból álló csapatait indította el a Dunántúl meg nem szállt részére, ahol csatlakozott hozzájuk Lehár Antal ezredes Ausztria területéről visszatért, mintegy 2 000 főt számláló alakulata. A kényszersorozások eredményeként szeptember végére már 30 000 fő állt Horthy rendelkezésére, míg 1920 őszére a hadsereg létszáma meghaladta a 100 ezer főt.

 

Az eseményre emlékezve hívja tagjait, együttműködő szervezeteit

és minden együtt érző fehérvári polgárt a Fejér Szövetség

2019. július 19-én (pénteken) 18 órától

a székesfehérvári Országzászló téren,

az Ereklyés Országzászló és Trianon Emlékművénél

 

tartandó rendezvényre, melyen v. Zetényi Csukás Ferenc, a Horthy Társaság elnöke mond megemlékező beszédet.

Az eseményhez kapcsolódó 100 perces díszőrségben részt vesznek az Alba Regia Civitas Rend, a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület, a Fejér Baranta, a Fejér MAG Egyesület, a Fejér Szövetség Mozgalom, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Rákóczi Szövetség, a Szent György Lovagrend, a Trianon Társaság, a Vitézek Történelmi Rendje és a Vitézi Rend tagjai, képviselői.

Meleg szívvel ajánljuk a partnerszervezetünk megemlékezését tagjaink és szimpatizánsaink figyelmébe, látogassanak el velünk az Országzászló térre pénteken este!

 

(forrás: https://multunk-portal.hu/html/jobb_menu/nemzeti%20hadsereg.html)


 

2019-06-26 Forró szívvel ajánljuk - tábor a Videoton Baráti Kör szervezésében

Rekkenő hőség. Szinte csepeg az aszfalt, pedig még csak kilenc óra van. El se tudjuk képzelni, hogy ilyenkor máshol is el lehet tölteni a gyerekekkel egy napot, mint a strandon, tóparton, vízben. Beindult a nyár és sokan keresnek gyerekeiknek tartalmas elfoglaltságot kínáló napközis táborokat. Később már beindulnak a szabadságolások, a családok elutaznak nyaralni egy-két hétre – ezért a legproblémásabb időszaknak június második fele számít. A táborok ilyenkor a legnépszerűbbek.

A hőmérő higanyszála már így délelőtt közelíti a 30 fokot, de a napon ennél jóval többnek érezzük. A Videoton Baráti Kör napközis táborában közel 50 gyerkőc tölti a napját – és ugyan nyoma sincs strandnak, a környezet ideális. Az ifjú focisták zöldövezetben, két horgásztó között, felújított, műanyag focipályán hódolnak legkedvesebb játékuknak – a nagy meleg ellenére is folyamatosan fociznak. A pályán már közelíti a 40 fokot a hőmérséklet, de a labda pattog szakadatlan. Az iskola testnevelőjeként is dolgozó edzőknek külön nehézséget okoz néha az árnyékba tessékelni a lurkókat, megitatni, pihentetni őket, annyira viszi őket a játék szeretete. Pedig nem csak fociznak: labdás gyakorlatokat, koordinációs feladatokat, strandfocit is láthatunk, ha szétnézünk az iskolaudvarban.

És itt engedtessék meg egy kis kitérő. Keresve sem találhatunk alkalmasabb helyszínt nyári tábor szervezéséhez. A Székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskola mára már városunk egyik legjobbhírű intézménye irigylésre méltó környezetben fekszik: a sportcentrum, a tavak nyújtotta előnyökkel (jó levegő, elbűvölő környezet), belváros közeli zöldövezetben. Közel az uszoda, strand. Nem csak nyári tábornak, a tanév minden napjára ideális körülmények fogadják az egyre nagyobb számban itt tanulókat – közöttük megannyi VBKE-s diákot.


„Nagyon népszerű a labdarúgás, még mindig nagy igény van hasonló táborokra.”


 – meséli Berti bácsi. „Ráadásul nem csak az egyesület gyerekei és a velük szorosan együttműködő iskola, a Vörösmarty palántái választják a tábort, hanem barátok, leendő sportolók is.” – lelkendezik az edzőbácsi azon, hogy egyfajta toborzónak, az egyesület bázisának szélesítésére is szolgál ez a hét.

A főszervező Ditti, az Egyesület munkatársa maga is anyukaként íratta be fiát a táborba. A futballszakmához nem értő, törékeny ám határozott nőként neki is meg van a feladata. Miután mindent megszervezett, tervezett, a helyszínen anyáskodik – ahogy Ő fogalmaz „tyúkanyóként” figyeli a gyerekek kedélyállapotát, testi-lelki támaszt biztosít, egészségügyi segítséget nyújt, tízóraiztat és odafigyel, hogy ebben a hőségben minél több folyadékot igyanak a gyerekek.

Ditti tájékoztat arról, hogy a labdás gyakorlatok és a foci mellett a gyerekek csónakáznak, vízipisztolyos csatát vívnak, boxedzésen vesznek részt, sorversenyeznek, elsétálnak a Koronás Parkba, vidis nótákat tanulnak az RBD-től, focis hírességekkel találkozhatnak (tegnap Magasföldi „Dodi”, volt Videoton-játékos volt a vendég) és pihenés képpen filmet néznek. Megtudhattuk tőle, hogy még két turnusban, több mint 50 gyerkőcöt várnak, a nyár derekán is lesznek táborok, akkor majd az idősebbeknek szerveznek programokat.

 „Nagyon szeretek focizni és szeretem Csaba bácsit!”

– válaszolja egy lurkó arra a kérdésre válaszolva, hogy miért választotta ezt a tábort. Látható, hogy a nevelők személyes varázsa is motiváló tényező – és ebben is nagyon jól áll az egyesület. Sok szakmailag felkészült, gyerekközpontú szemlélettel megáldott, nagyszerű emberi tulajdonságokkal rendelkező edző és segítő dolgozik azon, hogy minél színvonalasabban, tartalmasabban teljen a gyerekek számára ez a hét.

Délutánra átlagember számára már elviselhetetlenül meleg van, nem úgy, mint a kisgyerekeknek, akik várakozásukat cseppet sem leplezve, szinte futva közelítik meg a szomszédos Csónakázó tavat. Megkezdődik a délutáni program, melyre a gyerekekkel tart az Egyesület alapítója, motorja Juhász László képviselő úr is.

Rekkenő hőség. Szinte csepeg az aszfalt… De közel félszáz kisgyermek a nyár legboldogabb, legönfeledtebb pillanatait éli át enyhülést nyújtó vízipisztoly csata után, csónakázva – lelkiismeretes felnőttek vigyázó tekintete mellett.


 

2019-06-21 A kontártáborok ellen

Amikor ezeket a sorokat írom, éppen a Balaton partján táboroztatunk kollégáimmal. Megtervezve, felépítve, minden írott és íratlan szabályt betartva, a Boldogságóra Program keretében. Küzdünk az időjárással, a körülményekkel, a gyerekek neveltségi szintjének különbségeivel – miközben élményt, izgalmat és értéket adunk át. Pedagógusok vagyunk, ez a hivatásunk, ezért tanultunk, és nap mint nap ezért áldozzuk évtizedes tapasztalattal megerősített szakmai tudásunk gyümölcsét.

Míg a tanév közben történő „ingyenes(!), szakmai(!) gyermekfelügyeletet” rengeteg kritika éri – a focihoz és a politikához hasonlóan mindenki képben van, a 10 millió pedagógiai szakértő országa vagyunk – addig a nyári szünetben, amikor a szülők nyakába szakadnak csemetéik, már sokkal alacsonyabb az ingerküszöb. A szülők hajlandóak horribilis összegeket kifizetni pedagógiai végzettség nélküli, az alapvető táboroztatási szabályokat nem ismerők által vezetett szakmai ellenőrzés nélküli táborokra.

Mindegy, csak legyen, aki vigyáz a gyerekre – az nem számít, hogy felkészült-e, elhivatott-e, ért-e hozzá. Csak a kölök ne legyen láb alatt, ne legyen egyedül és mégsem készítheti ki egész nyáron a nagyikat.

Minden táboroztatással eltöltött nap, minden nehéz helyzet, konfliktus, probléma, lélekjelenlétet és felkészültséget követelő megpróbáltatás folyamatosan megerősít abban a véleményemben, hogy a pedagógus hivatás társadalmi és szakmai megbecsültségének megerősítésének fontos terepe lenne, ha törvényileg megkövetelnénk, hogy ne csak a szorgalmi időszakban, hanem a szünetek ideje alatt szervezett táborokra is vonatkozzanak szigorúbb szabályok.

  • Minden tábornak rendelkeznie kell egy felkészült és felkészített (pedagógiai diploma) felelőssel, akinek a felkészültségét az állam garantálja (vagyis tagja a nemzeti pedagógus karnak).
  • Mivel már rég nem közoktatásról beszélünk, a törvény is köznevelési – így a pedagóguson keresztül ezeknek a táboroknak is ellenőrzöttnek kellene lenni. Erre megfelel a jelenlegi tanfelügyeleti, minősítési rendszer.
  • Ez a felkészült pedagógus megfelelő díjazás ellenében (alku tárgya) felelősséget vállal a tábor pedagógiai elveiért, folyamataiért, tanácsokkal, utasításokkal látja el a pedagógiai képesítés nélküli edzőket, segítőket.

Hiszek abban, hogy ez is segítene megerősíteni a pedagógus diploma rangját, ezzel erősítve kollégáim társadalmi megbecsültségét – így egy kis pluszforráshoz juttathatná az alulfinanszírozott tanári társadalmat.

Természetesen az iskolai táborok könnyen elsőbbséget élveznének ezekben a helyzetekben, és azok a sportegyesületek is, akiknél pedagógusok végzik a szakmai munkát. Azért is merem ezeket a javaslatokat felvetni, mert a környezetemben rengeteg ilyen, pedagógiailag igényes, megfelelő személyzettel rendelkező tábort látok. Ilyenek például a Videoton Baráti Kör Egyesület táborai, ahol a gyerekek idejét aprólékosan megtervezve, profi körülmények között, színvonalas programokkal, felkészült szakemberekkel várják a gyerkőcöket.

Szili Csaba Gergely


 

2019-06-17 „Bicskanyitogató” fesztivál

Június 22-én, szombaton a Rác utcai Skanzenben rendezi meg a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a XVI. Tűzzel-Vassal Fesztivált. A késes és késkészítő mesterek, kovácsok és fegyverkovácsok országos találkozójának idén „A magyar bicska, mint kiemelt érték” lesz a központi témája: több mint ötven késkészítő vagy kovácsmester vesz részt a fesztiválon és az azt megelőző II. Késkészítők Konferenciáján, melyre a Kárpát-medence valamennyi tájáról, így Felvidékről és Kárpátaljáról is érkeznek. Idén is rengeteg érdeklődőt várnak, fesztiválra, melyet gyermekelőadás, bábelőadás, néptáncbemutató, Kákics- és a Doromb-koncert és Vesztergám Miklós, tárogatóművész játéka színesít.

Forrás és részletek:

https://www.szekesfehervar.hu/ujra-megelevenedik-a-rac-utcai-skanzen-szombaton-lesz-a-xvi-tuzzel-vassal-fesztival


 

2019-06-16 Városunkba kerekeztek

Vasárnap ért véget az egyre nagyobb rangot képviselő, európai mércével is jegyzett magyarországi kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie. Nagy elismerés városunknak, hogy a zárószakaszt és a befutót székesfehérvári közönség előtt rendezték. Egy ilyen rendezvény egyfelől segíti a környezetbarát, egészséges és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő közlekedési mód népszerűsítését, másfelől elismeri az elmúlt évek törekvéseit, fejlesztéseit és terveit: Székesfehérvár és környéke (leginkább a Velencei-tó) alkalmas arra, hogy a honi kerékpáros élet új reneszánszának központja legyen.
Sajnálatos, hogy a nagy médianyilvánosságot kapó verseny még mindig nem okoz osztatlan örömöt a egyes lakókban. Noha az előző évekhez képest szerencsés, hogy a verseny vasárnapra érkezett városunkba, mégis akadt olyan, aki nem tudott róla és pont erre az időpontra ütemezte volna halaszthatatlan vasárnap déli-délutáni programját. Interneten lógó, folyamatosan kommentelgető, megosztogató ismerőseink viselkedtek felháborodottan úgy, mintha a Holdról érkeztek volna - és emiatt a marketing és turisztikai szempontból egyedülálló rendezvénytől nem tudták megvalósítani a nagyi meglátogatását, vagy a nagybevásárlást. Tisztelet a munkába/munkából igyekvő kivételeknek, de egy körültekintő időzítés-szervezés természetesen nekik is megkímélt volna sok-sok idegeskedést. Sokszor az az ember érzése, egyesek valódi katasztrófaturistaként azért keresik-kutatják a programokat, hogy aztán kiborulva ráhúzhassák a vizes lepedőt a szervezőkre, a rendőrségre és a város vezetésére.
Hála Istennek, ők vannak sokkal kevesebben. Jó volt látni a felkészült, tájékozott lakókat, ahogy igazi ünnepet varázsoltak a nemzetközi mezőny áthaladásából és kerti székekkel, frissítővel és zászlókkal felszerelkezve buzdították a sportolókat. Örülök, hogy szeretett városunk, Székesfehérvár egy ilyen rendezvénnyel is erősítette regionális központi szerepét, magyarországi éllovas mivoltát.


 

2019-06-03 Horgászverseny pünkösdhétfőn

Egy hét múlva, pünkösdhétfőn már kilencedik alkalommal kerül megrendezésre az RBD szurkolói csoportosulás házi horgászversenye, a SAVANYÚ EMLÉKKUPA, amivel 2010-ben elhunyt szurkolótársukra, Németh "Savanyú" Zoltánra emlékeznek.

A családias, baráti és amatőr rendezvényre előzetes regisztrációhoz kötve limitált számban lehetett jelentkezni. A szurkolói pólókban, Videoton-mezekben résztvevő pecások között a jelképesen a 11-es stégnél mutatja be technikáját a 11-esölő Disztl Péter, a Videoton UEFA-kupa döntős csapatának legendás kapusa.

A horgászni nem kívánókat is szeretettel várják a versenyre, mivel hűtött sörökkel, fröccsökkel kitelepült büfé üzemel majd, míg bográcsban rotyog majd az ebéd. A szervezők az előző évek tapasztalata alapján joggal jelentik ki: a jó hangulat garantált!


 

2019-05-29 Trianoni megemlékezés az Országzászló téren

Stílszerűen az Országzászló téren tartott sajtótájékoztatót Juhász László, a Székely Bál alapítója és Dr. Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke, az Ereklyés Országzászló és Trianon Emlékmű Nemzeti Lobogójának Védnöki Testülete nevében. A szervezők bejelentették, hogy a trianoni békediktátum aláírásának 99. évfordulóján, június 4-én, kedden, a Nemzeti Összetartozás Napján, délután 16:32 perckor, a diktátum aláírásának időpontjában megemlékezést tartanak a gyönyörűen felújított téren. A megemlékezést az évfordulóra emlékeztetve 99. perces díszőrséggel kezdik.

Dr. Boór Ferenc kiemelte, hogy az eseményen valamennyi elszakított országrész képviselteti magát. Jelen lesz Pásztor Sándor, Bihar megye önkormányzatának elnöke és  Füleki Zoltán, Székesfehérvár testvérvárosának, Csíkszeredának alpolgármestere. Délvidéket Rácz Szabó László, a zentai önkormányzat képviselője, Felvidéket pedig Gróf Katalin, vitéz alhadnagy, a Történelmi Vitézi Rend tagja, Kisgyarmat polgármestere képviseli majd.

„A fellépők között lesz Dévai Nagy Kamilla, Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész, Bartal Dóra, népdalénekes, Felvidékről, illetve megtisztel minket Bíró Csaba bronzöntő és Láposi Gabriella szobrász, akiknek az egyedülálló zászló talapzatát köszönhetjük” - tájékoztatott a Fejér Szövetség társelnöke. Ezután hozzátette, hogy a rendezvény nem politikai rendezvény, vagy hivatalos megemlékezés, hanem egy társadalmi kezdeményezés, melyre szeretettel várják Fehérvár valamennyi közéleti szereplőjét és polgárát!

Juhász László, önkormányzati képviselő, az esemény társszervezője kiegészítette a fellépők sorát: „Örömünkre szolgál, hogy Farkas Eszter, a X. Fehérvári Versünnep különdíjasa is szavalni fog. A rendezvény menetéről szólva: a megemlékezés előtt 16 óra 10 perckor az Országalmától fogunk átvonulni az Országzászló térre a Király Dávid által játszott dudaszó mellett.”- folytatta. A Székely Bál alapítója fontosnak tartja, „hogy a fehérváriakat és az egész Kárpát-medence magyarságát emlékeztessük arra, hogy ezer éves országunk több mint kétharmadát elvették, hiszen a fél évszázados kommunista uralom alatt megpróbálták kitörölni az emlékezetét.”


 

2019-05-28 Parlamenti kirándulás másodszor is

Juhász László vezetésével azoknak is lehetőségük volt megtekinteni az Országházat, akik a korábbi szervezett csoportunkról lemaradtak. Vargha Tamás kormánybiztos úr meghívásának köszönhetően mintegy 30 fő vendégeskedett a Parlamentben - így rövid időn belül közel 70 Egyesületünkhöz köthető személynek adatott meg az egyedülálló élmény! Ezúton is nagyon köszönjük a meghívást Vargha Tamás képviselő úrnak, köszönjük a szervezést Fehér Veronika Dittinek és a két csoport vezetését Egyesületünk elnökének, Juhász Lászlónak!


 

2019-05-22 Programjaink június 4-én

2019. június 4-én emlékezünk meg a trianoni békediktátum 99. évfordulójáról. Aznap 16.32 órakor, az Országzászló téren több fellépő közreműködésével megemlékezést tartunk a gyalázatra emlékezve, amely a történelmi Magyarország kétharmadát idegen kézre adta és más ország igája alá lökte a magyar lakosság egyharmadát, akiknek utódai a mai napig viselik ennek negatív következményeit.

Ezt követően 18.00 órától sajtó nyilvános találkozón a Szent István Művelődési Házban bejelentjük a Székely Bál bevételét és egyben megköszönjük segítőink, támogatóink fáradozásait.

Végül 19.00 órától a VÁLASZ-Független Civilek Fehérvárért Egyesület közgyűlésére kerül sor a Szent István Művelődési Házban.


Juhász László köszöntője
Linkajánló

NYITÓLAP
ÖNKORMÁNYZATI MUNKÁNK
PROGRAMOK
DOKUMENTUMOK
LINKEK
KÉPGALÉRIÁK