AKTUALITÁSOK

 

2009-06-24 Háromszög rovat- a vélemény szabadságáért

Ismét olvashatják a VÁLASZ tagjainak véleményét a városunkat és hazánkat érintő témákkal kapcsolatban. A héten a témákat a VÁLASZ-Egyesület elnöke Juhász László, az elnökhelyettes Szili Csaba, és Wéninger Ákos kommentálják.

1.) ősfehérvár városkártya a székesfehérvári lakókért és kereskedőkért - útjára indult az óriási kedvezményekre jogosító városkártya rendszer Székesfehérváron, amely lehetővé teszi, hogy a kiskereskedők, a vendéglátók és a különböző szolgáltatók kedvezményeket nyújthassanak a vásárlóknak.

Nagyon pozitív hír! A sok kevésbé jó minőségű árúkat értékesítő multi mellett talán ezzel rá tudjuk irányítani a vásárlók figyelmét a belvárosi és azt körülvevő terület kereskedőire. Versenyhátrányban vannak a multikkal szemben, pedig közvetlenebb, barátságosabb a belvárosi kereskedőknél, sokkal jobb vásárolni, nem beszélve arról, hogy talán egy-egy felmerülő reklamációt is rugalmasabban és emberségesebben tudnak kezelni, mint egy multi. Ráadásul a mai ínségesebb időkben a kedvezmények sem jönnek rosszul. A magam részéről minden olyan kezdeményezést támogatok, amely erősíti a Fehérvár tudatot és segíti a belváros kereskedőit! (Juhász László)

Nagyon jó a kezdeményezés. A VÁLASZ találkozóin is felmerült már, hogy a belvárosi üzleteket miképpen lehetne segíteni. Nagyon dicséretes az összefogás. Közös fellépéssel, közös reklámokkal, ingyenes parkolási lehetőséggel és versenyképes árakkal, „multiszerűen” vissza lehet csalogatni a vásárlókat a Belvárosba. Pedagógusként ingyenesen juthattam a kártyához, melyet ezúton is köszönök. Nekem nem is elsősorban a „vásárlóereje” miatt fontos, hanem azért, mert ezzel a dekoratív kártyával kinyilvánítatom lokálpatriotizmusom. (Szili Csaba)

Főleg a mostani gazdasági helyzetben van szükség az ilyen és ehhez hasonló kedvezményekre. Manapság az embernek kétszer is meg kell gondolnia, hogy beüljön-e este egy hangulatos belvárosi presszóba. Pedig az ilyen be- és kiülős vendéglátó helyek nagy mértékben növelik a belváros hangulatát. Remélem ez a kezdeményezés is hasonlóan sikeres lesz, mint pl: a torkos csütörtök rendezvénysorozat, ami érezhetően fellendítette az éttermek látogatottságát. (Wéninger Ákos)

2.) 2003 óta óriási népszerűségnek örvend Magyarországon a "Múzeumok éjszakája" nevet viselő rendezvény, amelyet Szent Iván napjához a legközelebb eső szombati éjszakán rendeznek meg hazánkban.

Egy jó trükk amivel a fiatalokat is be lehet vonni a múzeum látogatók amúgy is széles táborába. Kicsit más, kicsit hangulatosabb, kicsit "bulisabb"" így múzeumba menni! Új idők új technikák kellenek a marketing elemekben is! Ez ilyen és jó a kezdeményezés több hasonló kellene! (Juhász László)

Múzeumba járni manapság nem sikk. A mai fiatalok, gyerekek, de a családok is a hagyományos értelemben vett múzeumokat száraz, túlzottan információközpontú, rideg intézményeknek tartják. Előtérbe kerültek a gyakorlatias, különleges foglalkozások, az élménypedagógia jelenik meg a múzeumokban. Számtalan program van, amivel megkísérlik érdekesebbé tenni a múzeumok életét – ez a kezdeményezés is ehhez csatlakozik. (Szili Csaba)

Ez egy remek kezdeményezés volt akkoriban. Érdekes az emberi természet, hogy ha van lehetőség éjszakai múzeumlátogatásra, akkor sokkal több embert megmozgat, mint egy átlagos hétvégi napon egy hasonló rendezvénysorozat. De ugyanígy igaz ez pl a nagy bevásárlóközpontok éjszakai "shoppingjára" is, emlékezzünk csak, nem is olyan régen volt az Alba Plazaban egy ilyen esemény, és este 10-kor is még tele volt emberekkel a bevásárlóközpont. Örülök, hogy a rossz idő ellenére, idén is több 100.000 ember vett részt a Múzeumok Éjszakáján. (Wéninger Ákos)

3.) 1991. június 19.-én távozott Magyarország területéről a legutolsó szovjet katona, amely megszüntette hazánk szovjet megszállását.

Táváris Konyec:-) Elvtárs vége! Lehet rosszul írtam le, de ennyi megmaradt az emlékeimből , amely a választási plakáton szerepelt annak idején. A huszadik század legszebb öröme, hogy elmentek. Egyet viszont nagyon sajnálok, hogy az ország megszállói, akiket évtizedeken át felszabadítónak tanítottak a könyveink, itt hagyták ikertestvéreiket, barátaikat, szellemi rokonaikat: Gyurcsányokat, Horn Gyuszikat, Pénzes Misiket, Molnár Alberteket, Lendvai Ildikókat, Bajnai Gordon Blukat, Meggyesi útelágazás Petiket, és a sok pártot kiszolgáló hazaáruló bűnöző bandát! Nélkülük gazdagabb és szebb lenne ez az ország, Magyarország! Valami viszont azt súgja nekem, hogy a következő évfordulóval, jövőre végérvényesen bevégeztetik ezen rendszer utolsó maradványainak a pozíciója is! Lebomlanak és eltűnnek. (Juhász László)

Nagyon sajnálom, hogy ez a kiemelkedően fontos dátum nincs kellő módon kihangsúlyozva a magyar közéletben. A kivonulás egy olyan sötét, kilátástalan, képmutató, hazug és gyilkos rendszernek vetett véget jelképesen is, amely rendszer miatt is (természetesen a nemzetiszocializmus mellett) joggal nevezhetjük a XX. századot a sötétség korának. Az már más kérdés, hogy a rendszerváltásunk mennyire volt sikeres, és vajon szuverén, független ország vagyunk-e, ha most nem Moszkva, hanem mondjuk az IMF mondja meg, hogyan törvénykezzünk… (Szili Csaba)

Örömteli esemény, csak sajnos közel 40 évvel később történt meg, mint ahogy kellett volna... (Wéninger Ákos)


Vissza a nyitólapra


Juhász László köszöntője
Linkajánló

NYITÓLAP
ÖNKORMÁNYZATI MUNKÁNK
PROGRAMOK
DOKUMENTUMOK
LINKEK
KÉPGALÉRIÁK